Wydawnictwo

Nowości

Praktyczny Poradnik Młodego Projektanta : wywiady z polskimi projektantani graficznymi | M. Roka (oprac.). | Brambla, Katowice, 2014.  |WYWIADY' GRAFIKA
cena: 44,00 zł
cena: 47,00 zł
cena: 39,90 zł
cena: 39,90 zł
cena: 34,90 zł
cena: 25,00 zł
cena: 39,90 zł
cena: 47,00 zł
cena: 39,90 zł

R. Żywica.Zjawiska elektryczne w produkcji i towroznawczej ocenie jakości mięsa

  • Kod: UWM 549
  • Stan: 0
  • Dostępność: Zapytaj o dostępność/ wyczerpane
  • Wydawnictwo: UNIWERSYTET WARMIŃSKO-MAZURSKI
  • Cena: 24,15 zł
  • szt.
  • Poleć produkt
  • Autor: Żywica Ryszard
  • Wyd.: I
  • Miejsce: Olsztyn
  • Rok: 2010
  • ilość stron: 258
  • ISBN: 978-83-7299-675-6
  • oprawa: Miękka
  • Autor: Żywica Ryszard
  • Wyd.: I
  • Miejsce: Olsztyn
  • Rok: 2010
  • ilość stron: 258
  • ISBN: 978-83-7299-675-6
  • oprawa: Miękka
  • Autor: Żywica Ryszard
  • Wyd.: I
  • Miejsce: Olsztyn
  • Rok: 2010
  • ilość stron: 258
  • ISBN: 978-83-7299-675-6
  • oprawa: Miękka

Jakość mięsa jako produktu przeznaczonego do spożycia przez ludzi jest uwarunkowana przede wszystkim jego budową (składem chemicznym, fizycznym i strukturą) związaną głównie z gatunkiem zwierzęcia, z którego pochodzi. Mają na tę jakość także wpływ inne czynniki: przedubojowe, proces samego uboju oraz czynniki poubojowe. Autor zajął się zjawiskami elektrycznymi, które wpływają na żywe organizmy. Książka została podzielona na dwie części. W pierwszej, zatytułowanej Zjawiska elektryczne zachodzące w żywym organizmie zwierzęcia i po jego uboju scharakteryzowano zjawiska fizjologiczne i fizykochemiczne oraz zachodzące równolegle z nimi w organizmie żywym, bezpośrednio po uboju i w czasie dojrzewania mięsa zjawiska elektryczne, pod względem wykorzystania ich do oceny, kontroli, a przede wszystkim do prognozowania jakości mięsa.

Zjawiska te podzielono na zjawiska naturalnie zachodzące na skutek zamiany energii chemicznej w energię elektryczną oraz wymuszone działaniem energii dostarczonej z zewnątrz. W części drugiej - Zastosowanie zjawisk elektrycznych w produkcji mięsa - scharakteryzowano zjawiska elektryczne zachodzące w mięsie wyłącznie w wyniku dostarczonej z zewnątrz energii elektrycznej. Efektem tych zjawisk jest poprawa jakości mięsa oraz uzyskanie wymiernych korzyści ekonomicznych. Książkę zamyka skorowidz pojęć.

 

Żywienie dzikich zwierząt : ssaki | E. Sawosz-Chwalibóg; I. Kosieradzka (red.). | Warszawa, 2012. | BIOLOGIA
E. Sawosz-Chwalibóg; I. Kosieradzka (red.). Żywienie dzikich zwierząt : ssaki
60,00 zł
Życie społeczne jako GRA : kontekst międzykulturowy | J. Różycka. | Gdańsk, 2012. | Monografie z Psychologii Międzykulturowej | 
PSYCHOLOGIA; KULTURA
J. Różycka. Życie społeczne jako GRA : kontekst międzykulturowy
23,10 zł
Życie po życiu | W. Pietrzak. | Łódź, 2012. | FILOZOFIA
W. Pietrzak. Życie po życiu
25,20 zł
Zrozumieć nieśmiałość : aspekty diagnostyczne i terapeutyczne | 
M. Zabłocka. | Bydgoszcz, 2012. | PSYCHOLOGIA ; PEDAGOGIKA
M. Zabłocka. Zrozumieć nieśmiałość : aspekty diagnostyczne i terapeutyczne
30,45 zł
Zmiana zachowań żywieniowych a profilaktyka zdrowotna | 
M. Jeżewska-Zychowicz. | Warszawa, 2011. | ZDROWIE
M. Jeżewska-Zychowicz. Zmiana zachowań żywieniowych a profilaktyka zdrowotna
25,00 zł
Ze Śląska na olimpijskie areny : leksykon olimpijczyków śląskich | H. Marzec. | Katowice, 2011. | SPORT; LEKSYKON
H. Marzec. Ze Śląska na olimpijskie areny : leksykon olimpijczyków śląskich
35,00 zł
Zdziczenie obyczajów pośmiertnych : Bolesław Leśmian. | D. Pachocki (oprac.). | Lublin, 2014. | Archiwum Edytorskie, 5 | EDYTORSTWO
D. Pachocki (oprac.). Zdziczenie obyczajów pośmiertnych : Bolesław Leśmian.
28,00 zł
Zdrowa kuchnia prosto z targu | J. Liano; T. Deserio | Buchmann, Warszawa, 2012. | PORADNIKI
J. Liano; T. Deserio Zdrowa kuchnia prosto z targu
49,90 zł